Actualités  •  Το Επιμελητήριο

Μήνυμα του απερχόμενου Προέδρου του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Laurent Thuillier

[Translate to Grec:]

Αγαπητά μέλη, αγαπητοί φίλοι,

Μετά από 8 χρόνια, εκ των οποίων 2 ως ταμίας και 6 ως πρόεδρος, αποφάσισα να θέσω τέλος στα καθήκοντά μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου μας. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να υπηρετήσω τον αξιοσέβαστο θεσμό μας και τα μέλη του. Είμαι πάνω απ' όλα ένας άνθρωπος πεποιθήσεων και δράσης και ελπίζω ότι θα κρίνετε τον απολογισμό των τελευταίων ετών με θετικό τρόπο και με επιείκεια. Η βούλησή μου ήταν να συμβάλω στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας σε αυτόν τον ευρωπαϊκό χώρο που τόσο αγαπώ και στην προώθηση των ταλέντων μας και της τεχνογνωσίας μας αντιστοίχως.

Η φιλοδοξία μου ήταν να καταστήσω το Επιμελητήριό μας τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, και αυτό έχει πλέον επιτευχθεί. Το Επιμελητήριό μας βρίσκεται στο κέντρο αυτής της προνομιακής σχέσης, σε τέλεια συμβίωση με το γαλλικό οικοσύστημα που υπάρχει στην Ελλάδα.

Η στρατηγική που ακολούθησα κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών βασίστηκε σε 3 άξονες:

- Επαναφορά της οικονομικής ευρωστίας

- Μετατροπή του Επιμελητηρίου σε βασικό παράγοντα των διμερών οικονομικών σχέσεων

- Ανάληψη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στα μέλη ή μη μέλη.

Τα οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων 8 ετών μας επέτρεψαν να εξυγιάνουμε τους λογαριασμούς μας για να έχουμε πάλι ένα πιο ευρύ περιθώριο ελιγμών. Αποπληρώσαμε τα χρέη του παρελθόντος, κάναμε νέες προβλέψεις και προχωρήσαμε στις απαραίτητες αποσβέσεις. Επίσης, διαφοροποιήσαμε καλύτερα τις πηγές εσόδων μας από συνδρομές μελών, χορηγίες, στρατηγικές συνεργασίες και προσφορά υπηρεσιών μας. Το Επιμελητήριο μπορεί τώρα να συνεχίσει την ανάπτυξή του με ηρεμία και αυτοπεποίθηση, επενδύοντας σε πόρους και στην ικανότητα δράσης.

Το Επιμελητήριο διοργάνωσε δύο με ιδιαίτερη μνεία θεσμικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τις δημόσιες αρχές της Ελλάδας και της Γαλλίας, σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Παρισιού (CCI PARIS), για να προωθήσει την οικονομική ανανέωση και την ελκυστικότητα της Ελλάδας παρουσία μεγάλου αριθμού επενδυτών στο Παρίσι το 2019 και το 2022. Το 2019, οι νεοεκλεγέντες Έλληνες υπουργοί και τα μέλη της γαλλικής κυβέρνησης πραγματοποίησαν τις πρώτες διυπουργικές συναντήσεις τους, με αποκορύφωμα την υπογραφή δήλωσης προθέσεων για την οικονομική συνεργασία, το πρώτο ορόσημο μιας νέας εποχής συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο, ιδίως στον τομέα της άμυνας. Σε τοπικό επίπεδο, διοργανώσαμε πάνω από 50 κλαδικές εκδηλώσεις, φόρουμ, διαδικτυακά σεμινάρια, συναντήσεις και δείπνα με αναγνωρισμένους ομιλητές, εμπειρογνώμονες, ανώτερα στελέχη, υπουργούς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο. Οργανώσαμε, μαζί με τον ΣΕΚΠΥ, το πρώτο εθνικό περίπτερο της Ελλάδας στη διεθνή έκθεση Euronaval το 2022. Υπογράψαμε μια συνεργασία με την Promosalons το 2017 και έκτοτε έχουμε συμβάλει στην προώθηση περισσότερων από 30 εμπορικών εκθέσεων στη Γαλλία σε Έλληνες αγοραστές.

Δημιουργήσαμε 3 επιτροπές, εκτός από την φορολογική επιτροπή (η οποία γιόρτασε τη 10η επέτειό της το 2023): το 2022, μια επιτροπή αφιερωμένη στον τομέα της ναυτιλίας, με την υπογραφή μιας στρατηγικής συνεργασίας με το «Cluster Maritime Français», και μια επιτροπή ESG που θα οδηγήσει σε λίγες εβδομάδες στην υπογραφή μιας συνεργασίας με το CSR Hellas, χωρίς να ξεχνάμε τη στενή συνεργασία μας με την οργάνωση SEKASE, και τέλος το 2024, μια επιτροπή για το κλίμα και την ενέργεια.

Τέλος, στον τομέα της εκπαίδευσης, μια πρώτη συνεργασία με το ESSEC Business School στο πλαίσιο του προγράμματος CIME (Club International du Management des Entreprises), μας επιτρέπει να προσφέρουμε στους συμμετέχοντες μια μοναδική εμπειρία εμβάθυνσης γνώσεων μέσω ενός ετήσιου σεμιναρίου με θέμα «Το γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής». Το πρόγραμμα αυτό, που απευθύνεται σε ανώτερα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου υπό την καθοδήγηση αναγνωρισμένων εμπειρογνωμόνων σε θέματα γεωπολιτικής και οικονομίας. Το 2024, υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Collège René Descartes, το οποίο προβλέπει την εισαγωγή εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσαρμοσμένων σε επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει επίσης τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων καθώς και επιστημονικών συνεδρίων, δημιουργώντας έτσι μια αμοιβαία επικερδή πλατφόρμα ανταλλαγής και ανάπτυξης.

Η επιτυχία μας αποτιμάται και από την ελκυστικότητά μας, καθώς κατά τη διάρκεια της περιόδου προσχώρησαν στο Επιμελητήριο 100 και πλέον νέα μέλη. Για να υποστηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη, πραγματοποιήσαμε πάνω από εκατό αποστολές σε δυνητικές εταιρείες, διευκολύνοντας την είσοδο νέων επιχειρήσεων στις αγορές των δυο χωρών. Επίσης η εμπειρία μας όσον αφορά την υποστήριξη επιχειρήσεων ενισχύθηκε με τον χρόνο, και με άκρως ανταγωνιστικό τρόπο, η προσφορά μας αφορά τη διερεύνηση, την μελέτη της αγοράς, έως την εξεύρεση συνεργατών και τη διευκόλυνση των διοικητικών διαδικασιών για την ίδρυση μιας επιχείρησης, ακόμη και τη στέγαση !

Μάλιστα, έχουμε μετακομίσει δύο φορές, το 2020 και το 2024, για να στηρίξουμε την ανάπτυξή μας και να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες με το «Booster», το οποίο θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τις δυνατότητες φιλοξενίας εταιρειών και VIE (International Internship). Σας υπενθυμίζω ότι από 1η Σεπτεμβρίου η διεύθυνσή μας είναι στην οδό Βουλής 21, στην καρδιά της Αθήνας. Τέλος, το 2021 αποκτήσαμε νέο καταστατικό και νέους κανόνες διακυβέρνησης.

Είμαι υπερήφανος για αυτά τα αποτελέσματα, αλλά πάνω απ’ όλα θα ήθελα να χαιρετίσω το εξαιρετικό έργο που επιτελείται καθημερινά από τη μόνιμη ομάδα μας και από τα μέλη της, πρώην και νυν, που ανταποκρίθηκαν σε όλες αυτές τις προκλήσεις για να κάνουν το Επιμελητήριο αυτό που είναι σήμερα. Ιδιαίτερη μνεία στους δύο πυλώνες μας: τη Διευθύντριά μας, Κατερίνα Μανάλη και την Έλενα Σαμαροπούλου, υπεύθυνη λογιστηρίου και διαχείρισης μελών - σας ευχαριστώ και τις δύο για τη συνέπειά σας και ένα μεγάλο μπράβο για τα αποτελέσματα! Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που εργάστηκαν μαζί μου κατά τη διάρκεια αυτών των δύο θητειών, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής και τους προέδρους των επιτροπών μας για την εξαιρετική τους προσήλωση.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους θεσμικούς μας εταίρους, τις πρεσβείες, τις οικονομικές υπηρεσίες, το τμήμα συμβούλων εξωτερικού εμπορίου, την Business France, τη French Tech καθώς και τις πολλές επαφές μας στα υπουργεία για την υποστήριξη τους και την εξαιρετική συνεργασία μας.

Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητά μέλη, για την εμπιστοσύνη σας, την ποιότητα των ανταλλαγών μας και για όλες τις υπέροχες συναντήσεις που είχαμε. Ήταν μια υπέροχη περιπέτεια για μένα! Γνωρίζω ότι το Επιμελητήριο έχει πλέον όλα τα πλεονεκτήματα για να συνεχίσει το δρόμο του και να αναλάβει πλήρως το ρόλο και την αποστολή του.

Πριν σας αφήσω, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τις προσεχείς εκδηλώσεις μας: το δείπνο μας για το νέο ξεκίνημα στις 30 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκου, όπου ελπίζω να δω πολλούς από εσάς για ένα τελευταίο ποτό - το επόμενο μας φόρουμ ESG στις 31 Οκτωβρίου, με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, παρουσία ιδίως του François GEMENNE, ενός πολιτολόγου μεγάλου κύρους και συνεκδότη της 6ης έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) - και τέλος το φόρουμ μας για τη ναυτιλία, που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Δεκεμβρίου- χωρίς να ξεχνάμε το φορολογικό φόρουμ μας, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Laurent THUILLIER

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Online Επετηρίδα 2023-2024!

Ανακαλύψτε την!

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.

Close

Ανακαλύψτε το Espace Privé!

Μια νέα δυνατότητα που θα διευκολύνει τη δικτύωσή σας με άλλα μέλη του Επιμελητηρίου μας.